Viktigast av allt – säkerhet!

Tumma aldrig på säkerheten, en vedugn bygger ju på att du eldar!
Det kan verka självklart med kan inte nog poängteras, eld kan vara en fara.

Är du det minsta osäker på hur du ska bygga din vedugn – fråga!

Ska vedugnen stå nära en byggnad, tänk på att lämna tillräckligt men avstånd till sånt som kan ta eld.
Din sotare kan hjälpa dig med råd om hur du ska göra för att du ska kunna elda säkert.

Precis som när du grillar så måste du tänka på att det kan falla ut glöd eller flyga ut gnistor som kan antända något i närheten. Torrt gräs, torra löv under takpannorna, träpanelen på friggeboden, listan kan göras lång.

När du bygger, tänk på att vedugnen kan blir farligt varm på oönskade  ställen om du bygger tokigt.
Att ställa vedugnen på ett underlag av trä kräver att du ser till att det finns tillräckligt med brandisolerande skikt mellan vedugnen och trä. Tänk också på att värmen som vedugnen avger, med tiden torkar ut närliggande trävirke som med tiden blir extremt lättantändligt.

Är du det minsta osäker på hur du ska bygga din vedugn – fråga!

Tänk på att rökröret blir väldigt varmt, se till att det finns tillräckligt med avstånd till sånt som kan börja brinna, t.ex altantak, takfot eller växter. Om din vedugn ska stå i ett utekök med tak och rökröret ska gå ut genom taket, se till att det finns tillräckligt med avstånd till takstolar, plasttak eller annat brännbart.
Igen – din lokala sotare kan hjälpa dig med råd. Sotarna är en del av brandskyddet, för att vi ska ha trygga hem att bo och leva i.

Det kan tyckas att vara tråkiga pekpinnar, men låt inte lyckan att ha byggt en egen vedugn bli en katastrof. Med säkerheten alltid i bakhuvudet kommer du att kunna baka pizza, bröd och annat gott i många och trygga år.

Lycka till med ditt vedugnsbyggande!