Material
Det här behöver du:
Ett underrede.
Jag har byggt mitt underrede i vanligt tryckimpregnerat virke. Hela ugnen väger ca 200 kg när den är klar så det är inga jättetyngder. Eftersom du har ett stålvalv och en gjuten platta så är den inte känslig för rörelser eller sättningar. Valet av material till underrede är mer en utseendefråga.
En bottenplatta.
Jag föreslår att du gjuter en i betong, det är enklast, billigast och det fungerar. Ca 4 säckar betong, lite armeringsjärn och en skiva att bygga form på. Ritning och bilder på formen kommer så snart jag hinner.
Ett valv.
Det köper du här.
En ugnslucka.
Man måste inte ha lucka men det är bra för att kunna reglera brasan lite. Det finns luckor att beställa på nätet eller om du hittar någon kul och snygg på loppis.
Isolering.
Du behöver en rulle nätmatta, 30 eller 50 mm tjock. Den hittar du hos din lokala bygghandlare.
Eldfast sten.
Köper du hos din lokala bygghandlare.
Putsbruk.
Det går åt ca 3 säckar putsbruk C, finns också hos din bygghandlare.
Färg.
Välj silikatfärg, den håller bäst för väder, vind och den andas. Alternativt kan du klä ugnen med mosaik eller krossade klinkerplattor.
Så här gör du
Så här gör du:
Underrede.
Jag har byggt mitt underrede i vanligt tryckimpregnerat virke. Hela ugnen väger ca 200 kg när den är klar så det är inga jättetyngder.
Ett annat alternativ är att mura upp med leca-sten eller tegel. Lite mer jobb men blir nog lite roligare och snyggare.
Bottenplatta.
Du behöver en stadig skiva att bygga gjutformen av, formplyfa är bäst men lite dyrare. Du behöver inte få någon superfin yta på din gjutning, knappt någonting kommer att synas. Sedan behöver du några meter läkt att bygga själva formen med. Det finns några bra filmer på Youtube om hur man gjuter bänkskivor. Det här är enklare eftersom det inte gör så mycket om ytan inte blir perfekt. Ritning och bilder på formen kommer så snart jag hinner. Glöm inte att det är bra gjuta in några fästöglor för nätmattan utefter ytterkanten. Det förenklar när du ska isolera. Valvet ska inte fästas i bottenplattan, det behöver kunna röra på sig.
Valv.
Det köper du här. Valvet kommer med fronten med standardöppning som du enkelt anpassar till din lucklösning. Du skär enkelt upp öppningen med en vanlig rondellslip. Det är smart att skruva fast 4 fästband (hålband) i valvet runt öppningen. De ska ska du ha att fästa luckan med om du väljer en lucka med ram.
Isolering.
Nätmattan är enkel att forma runt valvet. Har du varit smart så har du gjutit in några små öglor som du kan binda fast isoleringen i. Jag var inte smart så jag fick borra hål, plugga och fästa ett armeringsjärn runt kanten med klammer och skruv så att jag fick något att binda isoleringen i. Spoltråd är bra att ”sy ihop” isoleringen med. Var noga med formen på nätet, det förenklar när du ska slå på puts.
Puts.
Jag gjorde ”gavlar” av plywood så att jag fick formen på kortsidorna. Då kunde jag använda en bräda för att få till kupolen. Sedan dagen efter när putsen brunnit lite så gjorde jag kortsidorna och formade hålet för luckan.
Det blir lite slabbigt, täck noga med plast det du inte vill kludda ner.
Ha lite tålamod, man får försöka några gånger om putsen inte vill hänga kvar. Det krävs lite träning innan man får in snärten och kan slå på putsbruket – och det hänger kvar.
Alternativet är att man bjuder över grannen som har varit murare i hundra år som hjälper dig. Lova pizza när det är klart så löser det sig..
Färg / keramik (mosaik-klinkers).
Välj silikatfärg, den håller bäst för väder, vind och den andas. Måla är definitivt enklast och snabbast. Vill du klä kupolen med keramik så är det inte särskilt svårt men tar lite tid och är pilligt.
Eldfast sten
Den lägger du i sist. Gör en tunn bädd av perlite (ca 15 mm) så att du kan bädda ner stenarna i. Eldfast sten är inte exakt lika tjocka så man behöver ha ett mjukt lager att justera höjden med. Dela några stenar så att du kan lägga dem med förskjuten skarv.
Verktyg
Verktyg som du behöver, eller kan vara bra att ha.
Formbygge:
Såg, fogsvans eller handklinga.
Skruvdragare
Tumstock (ja, jag vet att det heter meterstock för att det inte finns tumskala)
Gjutning:
Betongvisp alternativt blandar du med en skyffel i en bruksbalja.
Brukshink eller balja
Murslev
Klubba/slägga/hammare
Isolering:
Avbitartång eller plåtsax
Handskar ! (Stenull kliar lite)
Putsning:
Murslev
Putsbräde
Bräda (lite längre än valvet)
Svampbräda
Tålamod
Öppning och stenläggning
En liten rondellslip
Kapskivor för metall och sten.
Hörselskydd! Var rädd om dig!