Första tipset, format.

Vis av skadan, läs på innan du bygger.
En vedugn (pizzaugn) kräver vissa format för att fungera bra.
Det finns ett förhållande mellan bredd och höjd man behöver hålla sig till.
Blir valet för högt räcker inte ”övervärmen” riktigt till och din pizza blir bränd i botten innan den är färdiggräddad.

 

Andra tipset

Våga fråga;
Det finns inga dumma frågor, bara dumma svar.
Och det finns massor av hjälp att få, om man bara vågar fråga.
Jag kommer att försöka bygga upp ett länkarkiv med tips om websidor, Youtube-klipp, Facebook-grupper och annat som kan vara lite hjälp på vägen.

 

Tredje tipset – välj byggmetod.

Lite att tänka på innan du börjar bygga är hur mycket jobb du vill lägga ner, hur mycket det får kosta och hur lång tid det får ta.
Det finns nog lika många idéer om hur en vedugn ska byggas som det finns vedugnsbyggare.
När jag började bygga min första vedugn så var största fokus på att det inte skulle kosta en förmögenhet och att det inte skulle ta för mycket tid att bli klar. Med ett hus under renovering där tiden och ekonomin inte var prioriterad på ett utekök, så kom idéen om att bygga en vedugn i stålplåt. Självklart inspirerad av de blänkande italienska pizzaugnarna i rostfritt med terracotta-färgade biscottistenar – till ett pris som jag inte kunde motivera.

Att mura upp en vedugn i tegel enligt gamla beprövade metoder är ju naturligtvis det ultimata, men där är också både kostnad och tid en viktig faktor. Och att mura upp en vedugn är ett hantverk, förunnat ett fåtal. Jag har den allra största respekten för murare och alla de som ”amatörbygger” en murad vedugn. Du har en vedugn med förmåga att lagra värme under lång tid. Dessutom är det en skönhet som pryder varje trädgård och uteplats. Rätt murad så har man en trotjänare hela livet. Men det kostar..

Att gjuta en kupol i perlite/vermiculite är en annan metod. Vettig kostnad, relativt enkel och det blir en form av den pizzaugn vi vill se. Fördelen är att det kräver lite verktyg och hantverk, och ugnen har en bra budget. Nackdelen är att det tar lång tid att bygga ugnen, med en torktid på 6-10 veckor så tar det lång tid från start till pizzabak. Och jag lider med alla de som gjutit sina kupoler och att kupolen spricker innan den ens är på plats. Så mycket jobb och väntan går till spillo på några få elaka sekunder. Eller att ugnen spricker efter några eldningar trots att man låtit kupolen torka efter konstens alla regler. Inte sällan ser jag hur bilder där kupolen spruckit för att rökröret expanderat. Det är inte helt enkelt att fästa ett stålrör i perlite-/vermiculit-massan och lämna en rörelsefog. Får du sprickor i valvet så läcker rök och värme ut. Och tränger det in vatten i sprickorna så riskerar du att frosten spränger kupolen och ödelägger vårens och sommaren pizzabak.

Oljefatsmetoden
Billigt, snabbt och enkelt. Det blir lite som att köpa en grill från lågprisvaruhuset, billigt och det funkar men inte så länge. Det kräver inte så mycket verktyg, beroende på hur avancerad man vill vara. Som sagt, funkar men är inte så långlivad och inte heller en prydnad i trädgården.

Vedugnsverkstan’s metod
En hybrid mellan den italienska i rostfritt, den murade vedugnen, perlite-/vermiculitkupolen och oljefatsugnen. Som ett Kinder-ägg ungefär. Enkelhet, lågt pris och kort byggtid i ett paket.
Du köper ett valv i kraftigt stål med rökröret förberett, täcker den med isolering och klär isoleringen med puts, tegel eller plåt. Vill du klä putsen med mosaik så är det bara din fantasi som sätter gränsen.
Eftersom att det är ett helt stålvalv så har du formen klar, infästningen för rökröret är klar så är vägen till ditt eget pizzabak kort. Det svåra är redan löst, och med 4 mm cortenplåt i valvet så håller den i många många år. Läcker det in vatten så händer ingenting, isoleringen tar upp sprängkraften som frosten har och det kommer inte att börja läcka eller rasa ihop.